Edith Eussen

Mijn foto's hebben een eigen taal

“Dat is het doel van mijn fotografie: iets vertellen met een foto en dat op een zodanige manier dat de kijker wordt geraakt. Zonder tekst moet mijn foto een verhaal vertellen. Fotograferen is mijn manier om de wereld te onderzoeken en de verwondering daarover door te geven aan de kijker” legt Edith Eussen uit. Ze studeerde cum laude af (1999) aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Breda. Een nieuwe werkelijkheid
Sommige onderwerpen kies ik zorgvuldig en leg ik vast, maar de meeste komen zo het beeld binnen wandelen. Ik leg zo’n moment vast om uiteenlopende redenen; omdat er een mooi licht op valt, of omdat de situatie bijzonder is. Het moet mij raken, en daarin hoop ik de kijker mee te nemen. Door onderwerpen of gebeurtenissen op foto naast elkaar te leggen krijgen ze een heel nieuwe betekenis, ga je andere verbanden zien. Daarmee creëer je een nieuwe werkelijkheid. Het gaat er niet om wat je ziet, maar hoe je het ziet.”
Essentie vangen

Ook bij het fotograferen in opdracht kan ik mijn creativiteit heel goed kwijt. De juiste momenten vastleggen om de kijker een idee te geven van de sfeer die er op dat moment is. En daarbij de uitdaging hoe je binnen een vastomlijnd kader een interessant, spannend beeld kunt maken, waardoor ik de kijker iets langer wil boeien dan enkele seconden. Het is voor mijzelf een ontdekkingstocht om met de camera de wereld te onderzoeken in beelden. Een poging de essentie te vangen, en tegelijkertijd iets van het raadsel te bewaren.Mensen, dieren, vormen en situaties zodanig vastleggen dat de kijker wordt meegevoerd in een andere, poëtische, blik op de dagelijkse werkelijkheid.”


(C) 2009 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken