U bevindt zich hier: 

>> Kunstenaars Heerlen  >> Marie-José van der Meer 

Marie-José van der Meer

 

Beelden zoals het leven zelf

 

 

Stilstaan en kijken, dat is wat de beelden van Marie-José van der Meer vragen. Elk bronzen beeld trekt de aandacht. De dynamiek die er inzit, vangt je blik en leidt je oog naar boven om te eindigen bij het hoofd klein en sierlijk. Soms is het een groepje mensen bij elkaar. Dan weer een koppel dat intimiteit oproept. De beelden drukken het leven zelf uit. Ups en downs die elk mens doormaakt zo treffend uitgedrukt in een bronzen beeld. Op het graf van haar man heeft ze een eigen werk geplaatst, dat een verstild en ingetogen gevoel oproept. Het heet dan ook: berusting.

Kijkplezier

Dan is er nog een heel andere vorm van haar kunstuitingen. Het zijn de keramiek beelden van zittende vrouwen met volle ronde vormen. Hun mollige benen en armen over elkaar geslagen kijken ze onbezorgd naar de lucht of ze hebben lachend op een bankje plezier in het leven. Het lijkt alsof deze kleurige vrouwen, gemaakt van klei, zich nergens druk over maken. Ze zijn het tegenwicht van het ideaalbeeld wat ons tegenwoordig opgedrongen wordt. Het geeft een soort voldoening om er naar te kijken.

Van doek tot beeldhouwkunst

Marie-José begon 20 jaar geleden met het ontwikkelen van haar passie, die altijd al in haar zat. Het begon met schilderen. Een figuratief tafereel, dat de voorstelling heeft van twee Romeinse beelden op een gevel. Haar naam onderaan het olieverf doek lijkt erin gebeiteld. Daar maakte ze een serie van. Bijvoorbeeld twee stenen engeltjes met een precisie geschilderd alsof je ze kunt vastpakken. Het typische is dat deze stenen beelden eerst op het doek werden gezet, voordat ze overging in het maken van beelden in brons. Ik voel me veel vrijer in de beeldhouwkunst om uitdrukking te geven aan mijn gevoelens.


www.galeriedekleinetuin.com

Printerversie