U bevindt zich hier: 

>> Kunstenaars Heerlen  >> Marc van Soest 

Marc van Soest

Structuur, expressionisme en de combinatie

Kunst die activeert

Kunt u zich nog herinneren dat je vroeger als kind een schuifpuzzel had? Eén vierkant was open en dan kon je aan de slag om er zolang mee te schuiven dat de getallen of letters weer in gewenste volgorde zaten. Zo moet je je een serie kunstwerken van Marc van Soest voorstellen. Deze serie, met de naam Quadraat, heeft een eindeloze variatie aan vierkanten, die in vorm een mathematisch ritme hebben. Het ene vierkant is abstract, zwart of wit maar er zijn ook vierkanten met figuratieve afbeeldingen. Samen passen deze MDF vierkanten weer precies in een lijst die eveneens demontabel is en geeft je de mogelijkheid als kijker of bezitter aan de slag te gaan. Je kunt er eindeloos mee variëren want je krijgt er ook nog eens losse vierkanten bij om te wisselen en je eigen creatie te maken. Het idee erachter is dat als je een kunstwerk koopt, het niet altijd hetzelfde hoeft te blijven. Marc laat je daardoor niet achter met een statisch kunstwerk, maar roept op tot actie. Als leraar handenarbeid is hij kenner van veel technieken en combineert in deze serie houttechniek met schilderkunst. Hij maakt van een kijkobject tevens een spannend doe-object. “Tijdens mijn Opleiding vond ik het bij handvaardigheid leuk om toegepaste kunst te maken en bij het tekenen vond ik het vrije werk, het schilderen het leukste. Dat was eigenlijk een verbinding die er niet was. In deze serie heb ik deze twee kunstvormen samen gebracht.

Expressief en structuur

Het atelier van Marc van Soest is gevestigd in Werkplaats K te Kerkrade waar meerdere kunstenaars hun atelier hebben. ‘We organiseren samen activiteiten zoals de Kunstroute en exposities. Mijn vroegere werk is totaal anders dan de serie Quadraat. Heel figuratief en expressionistisch. Op een bepaald moment was dat naar mijn gevoel te druk en te wild. Ik had meer behoefte aan rust in mijn werk. Zo zit ikzelf ook wel in elkaar: enerzijds ben ik direct en expressief, anderzijds wil ik ordening en overzichtelijkheid. Ik kan flink kliederen en rommel maken, maar wil ik tot iets nieuws komen dan moet eerst alles weer geordend en opgeruimd zijn. Dat was vroeger al zo als ik met de lego speelde. Eerst ging ik alles ordenen en uitzoeken en dan kon ik pas een fantasierijk bouwwerkje maken. Ik had als kind altijd al dat ik iets anders wilde dan wat iedereen deden. Koos iedereen wit, dan ging ik voor rood. Was iedereen voor een bepaalde voetbalclub, dan ging ik voor een club die misschien minder kansen had. Mijn vader was landmeter en een heel precieze man, mijn moeders creativiteit zit in het quilten. Misschien dat die twee kanten ook in mij zitten”

Een emotionele ervaring

“Een tijdlang is mijn creativiteit onderbroken geweest door persoonlijke omstandigheden. Een heel goede vriend van mij is in een paar maanden tijd aan kanker overleden. Tijdens zijn ziekte ben ik heel intensief met hem opgetrokken. Hij was zeefdrukker en een heel bekwame waar ik veel van leerde. Ik werd me bewust van de relativiteit van het leven. Plots besefte ik hoe bijzonder het is om zoiets gewoons te doen als samen een kop koffie te gaan drinken in de stad. Hij was met zijn ziekte al in een ver gevorderd stadium toen we dat met veel moeite nog op zijn wens hebben kunnen doen. Het heeft veel impact gehad, maar het heeft ook heel veel goeds in me achtergelaten.”

Klik hier om naar de galerie te gaan

Een nieuwe fase

Nu ben ik weer, al zoekend, aan het schilderen. Het lijkt wel of het voorgaande samenkomt in mijn nieuwere werk. Soms heb ik iets geschilderd en ben ik niet tevreden, dan gaat er weer iets anders overheen. Meestal is het eerste veel expressionistischer en dan vind ik weer het evenwicht en maak ik het rustiger, misschien wel abstracter.

Marc van Soest is tevens lid van kunstcollectief Apart. www. Apart.nl

Noot: Nadat ik zijn atelier had bezocht en weg reed zag ik in het straatbeeld allerlei vierkanten en lijnen. Stoeptegels afgewisseld met strepen in geel en grijs. Het leek wel of zijn werk me bewust had gemaakt van ritmische vormen die ik eerder niet zo had ervaren.www.marcvansoest.nl

Printerversie