U bevindt zich hier: 

>> Kunstenaars Heerlen  >> Frits van Roon 

Frits van Roon

Bossen van Canada zijn nog steeds mijn inspiratie

Beeldhouwer en graficus Frits van Roon is geboren op Curaçao in 1947. Omdat zijn vader journalist was reisde het gezin veel, en zo kwamen ze in Canada terecht toen Frits een jaar of vier was. “Daar woonden we ruim tien jaar, waarvan acht jaar in een dorp in de buurt van Montreal. Eerst aan de rivier en later landinwaarts aan de rand van de bossen. Het ging het steeds minder goed met me, ook op school, en de tijd bracht ik liever door in het bos en aan de rivier. De natuur was overweldigend, geheimzinnig, maar tegelijkertijd ook heel vertrouwenwekkend. Ik genoot van de geborgenheid, de stilte, de weidsheid, de kleuren.

< Terug

> Verder

Zo vergeet ik nooit meer het geluid van kabbelend water onder de sneeuwvlaktes als de zon – letterlijk van de ene op de andere dag - weer krachtig genoeg was om de lange, koude vrieswinter te verjagen. Deze indrukken vormen de basis van mijn werk. Of dat nou de jaargetijden zijn, of de weerspiegeling van licht in water, of details als bladeren, veren, vogels, vissen.”
Veel van die indrukken zijn terug te vinden in zowel het beeldhouwwerk als zijn houtsneden en een enkele droge naald.Later verhuisde Frits vanuit Canada naar Nederland waar het gezin zich vestigde in Amsterdam. Nadat hij daar de Rietveld Academie gevolgd had, kwam hij op jonge leeftijd via omwegen terecht in Limburg. Hij woonde een hele tijd in Roosteren als kluizenaar en in die zelfgekozen stilte werd de beeldhouwer in hem geboren. “Ik leerde mezelf hakken in hout en steen. Het zal met mijn aard te maken hebben, dat ik weerstand wil voelen. Of het nu het krassen is op een koperen plaat, het snijden in een houten plaat, of het bewerken van een stuk hout of een blok steen. Zacht materiaal zoals klei boeit me niet, het is amorf en je hebt geen enkel houvast. Laat mij maar hakken.”

Hij vindt zichzelf een klassiek kunstenaar. De materialen die hij gebruikt voor zijn beelden zijn hout, steen, ijzer, brons en gekleurd glas.
“Tegenwoordig gaat het meestal om installaties en conceptueel denken. Het hoort in deze tijd thuis, maar voor mijn gevoel doen ze daarmee teveel een appel op het intellect en niet op het hart. Natuur is tijdloos en dat zit wat materiaal en vormgeving betreft diep verweven in mijn werk.”www.fritsvanroon.nl

Printerversie