U bevindt zich hier: 

>> Kunstenaars Heerlen  >> Adri en Thea Zoethout 

Thea en Adri Zoethout

 
als echtpaar leven in liefde met kunst


Galerie “De Thun” is te vinden midden in een woonwijk te Welten Heerlen. Daar is de thuisbasis waar het kunstzinnige leven van Adri en Thea Zoethout-Steijns zich afspeelt. Nu is vooral de galerie een bezoek de moeite waard. In het atelier achter de galerie heerst momenteel veelal rust na een lange periode van intensief vormen, kneden, snijden en bakken. Het resulteerde in veel verfijnde objecten van keramiek en glas.

Ze zijn nu op een leeftijd gekomen dat hun verhaal meer een terugblikken is op een leven waar ze elkaar inspireerden tot deze prachtige werken, die nu nog deels te bewonderen zijn. Het licht in de galerie wordt opgevangen door de glaskunst van Adri. Hij legt uit hoeveel tijd, liefde en geduld nodig is om een dergelijk object tot een goed einde te brengen. Duizenden stukjes glas op maat gesneden en verlijmd resulteren in bv een gedraaide piramide of zijn gevangen in een combinatie van glas en keramiek. Zijn werk bestaat uit strakke architectonische vormen.

Elkaar inspireren

Thea’s werk is meer geïnspireerd door de primitieve culturen. De keramische vormen zijn organisch. De eenvoud van vorm en lijn is net de kracht die daarvan uitgaat. Wat opvalt, is dat er in veel van hun werken een liefdevolle twee eenheid zit. Het is tekenend voor hun samenzijn in kunst. Adri heeft veel betekend voor Thea om de juiste formules en technieken te vinden in Raku en glazuur en het bakken. Thea is meer filosofisch ingesteld en bracht Adri op het idee om keramiek en glas te combineren.

Perfectionisten

Ze stonden samen op vele internationale keramiekmarkten, waar je niet zonder meer tussen komt. Het werk moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit en authenticiteit. Wat kwaliteit betreft zijn beiden perfectionisten. Als het resultaat van hun werk niet goed is, wordt opnieuw begonnen. Ze vertellen; “het gebeurt soms dat er bij het vastpakken vingerafdrukken achterblijven op de gevormde klei en dat blijf je altijd zien. Het glazuur valt tegen of er zitten sporen van gips in de klei, waardoor putjes ontstaan door afspringende scherf deeltjes. Gips neemt vocht op”.
Samen werd er vol overgave gewerkt in hun atelier. Ieder op zijn plek met eigen idee, totdat het gewenste resultaat bereikt was.

Printerversie